Ne Aramistiniz

Pages

Dışişleri Bakanı Davutoğlu Tahran’da düzenlenen Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Toplantısına katıldı

30 Kasım 2013 Cumartesi

Dışişleri Bakanı Davutoğlu Tahran’da düzenlenen Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Toplantısına katıldı

Dışişleri Bakanı Sayın Ahmet Davutoğlu 26 Kasım 2013’te Tahran’da düzenlenen 21. Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) Bakanlar Toplantısına katıldı.

Toplantıda konuşan Dışişleri Bakanı Davutoğlu, İran Dışişleri Bakanı Javad Zarif’i nükleer müzakereler sırasında gösterdiği diplomatik başarıdan ötürü kutladı ve bu gelişmenin EİT bölgesini olumlu yönde etkileyeceğini belirtti.


“Yakın çevremizdeki bölgesel siyasi dönüşüm süreçlerinin yanı sıra ekonomik ve finansal krizler, enerji ve gıda güvenliği ile iklim değişikliği gibi küresel sınamalar bölgesel ve küresel düzeyde hızla ve eşgüdüm içinde hareket edilmesini gerektiriyor” diyen Dışişleri Bakanı Davutoğlu bu konularda bölgesel dayanışma ve işbirliğinin öneminin altını çizdi. Dışişleri Bakanı Davutoğlu bu bağlamda EİT’nin üyelerine güncel zorlukları karşılamaya yönelik ortak çabalarını genişletmeleri için sağlam bir temel sunduğuna işaret etti.

Ticaret hacimlerinin geliştirilmesinin bir ekonomik işbirliği modelinin en önemli unsuru olması gerektiğini vurgulayan Dışişleri Bakanı Davutoğlu, EİT’nin henüz geçerli bir Ticaret Anlaşmasının olmadığını söyledi ve EİT Ticaret Anlaşmasının (ECOTA) bir an önce yürürlüğe konulması yönünde çağrıda bulundu.
Bölge içi ticaretin arttırılması için bölgede iyi işleyen bir ulaşım sistemi olması gerektiğini vurgulayan Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Transit Ulaşım Çerçeve Anlaşması’nın (TFTA) uygulanmasının ve ulaşım-lojistik koridorlarının oluşturulmasının bölge çapında uygulanabilir ulaşım koridorlarının kurulmasında etkili olacağını söyledi. Bu çerçevede Dışişleri Bakanı Davutoğlu Marmaray Projesine atıfta bulunarak sözkonusu projenin EİT’in ulaşım alanındaki çabalarına görülmemiş bir katkı sağlayacağını kaydetti.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu ayrıca, EİT’in kuruluşunun 30. yıldönümüne yaklaşılırken etkin ve üretken bir örgüt yaratılmasına duyulan ihtiyacın altını çizdi ve Seçkin Kişiler Grubu’nun EİT’in işleyişine dair tavsiyelerinin uygulanması gerektiğine işaret etti.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu konuşmasında ayrıca sözkonusu toplantının KKTC ve Türk Konseyi’nin gözlemci üye olarak katıldıkları ilk EİT Bakanlar Toplantısı olduğunu dile getirdi. EİT ile Türk Konseyi arasında işbirliği olanaklarının yüksek olduğunun altını çizen Dışişleri Bakanı Davutoğlu, gözlemci üye olarak KKTC’nin varlığının daha müreffeh bir bölge yaratılmasına yönelik ortak çabaları zenginleştireceğini vurguladı.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu’nun Ekonomik İşbirliği Örgütü Toplantısında Yaptığı Konuşma 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder